BREXIT GEÇİŞ DÖNEMİ SONA ERİYOR

BREXIT – Geçiş Dönemi Sonuna İlişkin Hazırlıklar

İşletmeler için Rehber

Bilindiği gibi Birleşik Krallık, (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nden ayrıldı.

Artık resmi olarak bir AB ülkesi değil ve AB’nin karar alma sürecine de dahil edilmiyor.

AB ve Birleşik Krallık, 31 Aralık 2020’ye kadar sürecek bir geçiş dönemi anlaşması imzaladılar.

Bu geçiş döneminde gümrük ve vergilendirme alanlarındaki kural ve prosedürler üyelik döneminde olduğu gibi aynı şekilde uygulanmaya devam ediyor.

Ancak bu 1 Ocak 2021’den itibaren değişecek.

Geçiş döneminin sona ermesiyle birlikte, Birleşik Krallık ile iş yapan şirketler için vergilendirme ve gümrüklerde büyük değişiklikler olacak.

Bu bakımdan şirketlerin bu değişikliklere en kısa sürede hazır olmaları gerekiyor!

Eğer…

Birleşik Krallık Ülkeleri’ne mal veya hizmet satıyorsanız ya da

Birleşik Krallık Ülkeleri’nden mal veya hizmet satın alıyorsanız ya da

Mallarınızı Birleşik Krallık üzerinden naklediyorsanız ya da

Birleşik Krallık Ülkeleri’nin mal veya hizmetlerini, öncelikli düzenlemeler kapsamında AB Üyesi ülkelerle ticari amaçlı kullanıyorsanız…

BREXIT işletmenizi etkileyecektir.

BU TAM OLARAK NE ANLAMA GELİYOR?

Şirketiniz Birleşik Krallık Ülkeleri ile ticaret yapıyorsa, malları söz konusu ülkelerden geçiriyor veya AB öncelikli düzenlemeler kapsamında ihracat yapmak için Birleşik Krallık mallarını kullanıyorsa, sizi etkileyecek önemli değişikliklere hazırlıklı olmanız gerekmektedir.

Geçiş dönemi sona erdiğinde, Birleşik Krallık Ülkeleri ile iş yaparken, diğer AB Üyesi olmayan ülkeler için geçerli olan gümrük formalitelerine uymanız gerekecektir.

VERGİ VE GÜMRÜK BİRLİĞİ

Örneğin:

Birleşik Krallık Ülkelerine veya bu ülkelerden herhangi bir mal ithal veya ihraç ederken ya da mallarınızı bu ülkelerden geçirirken gümrük beyannamesi vermeniz gerekecektir.

Gümrük beyannamesine ek olarak, güvenlik ve emniyet verilerini sağlamanız gerekebilir.

Belirli malları (örneğin atık, belirli tehlikeli kimyasallar, GDO’lar) ithal veya ihraç etmek için özel bir lisansa ihtiyacınız olacaktır.

Birleşik Krallık Ülkeleri’ne özel tüketim malları (alkol, tütün veya yakıt) ithal veya ihraç ediyorsanız, ek formalitelere uymanız gerekecektir.

Temel olarak, Birleşik Krallık Ülkeleri’nden AB Üyesi bir ülkeye ithalat yaptığınızda KDV ödeme yükümlülüğünüz vardır. Birleşik Krallık’a ihraç ettiğiniz tüm mallar için AB’de KDV’den muaf tutulacaksınız. Ancak daha sonra Birleşik Krallık’taki ithalatlarda herhangi bir KDV kuralına uymanız gerekecektir.

Birleşik Krallık ile yapılan işlemlerde, AB içindeki işlemlerden farklı KDV kurallarına ve prosedürlerine uymanız gerekecektir.

Yukarıdaki değişiklikler, AB ve Birleşik Krallık arasında iddialı bir serbest ticaret anlaşması yapılsa bile geçerli olacaktır. Yukarıda açıklanan yeni düzenlemeler listesi düzenlemelerin tümünü kapsamamaktadır. Brexit’in sizi ve işinizi nasıl etkileyebileceğine dair ayrıntılı bilgilendirme için güvenilir kaynaklara başvurun. Aşağıda başvurabileceğiniz kaynakları bulabilirsiniz.

Geçiş dönemi sonunda AB-Birleşik Krallık mutabakatı mevcut değilse, değişiklikler daha da büyük çapta olabilir. Bu durumda yukarıdaki formalitelere ek olarak:

Ayrıca Birleşik Krallık’tan AB’ye getirdiğiniz mallar için gümrük vergileri ödemeniz gerekecektir.

Birleşik Krallık’tan AB’ye giren belirli bazı mallar için kotalardan etkilenebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, kullandığınız herhangi bir Birleşik Krallık malzeme veya işleminin, artık mevcut AB öncelikli düzenlemeler kapsamında “menşe” olarak nitelendirilmeyeceğini bilmelisiniz.

NE YAPMALISINIZ?

Son dakikaya kadar beklemeyin!

Bu değişikliklere ne kadar erken hazırlanmaya başlarsanız, işletmenizin geçiş döneminden sonraki uygulamalardan olumsuz etkilenme riski o kadar düşük olur.

Aşağıdaki kontrol listesi, hazırlanmanız için atmanız gereken bazı pratik adımları sağlar:

KONUŞUN – İş ortaklarınızla konuşun. Geçiş döneminin sonu tedarik zincirinizi de etkileyebilir, bu nedenle bunun tedarikçileriniz, aracılarınız veya nakliyecileriniz için de ne anlama geldiğinin farkında olmanız gerekir.

İLETİŞİME GEÇİN – Geçiş döneminin sonuna hazır olmak için yapmanız gereken işlerle ilgili tüm ayrıntıları ve açıklamaları almak için yerel yetkili makamlar ve danışma merkezleriyle iletişime geçin. Her AB Üyesi ülke için iletişim bilgileri aşağıda bulunabilir.

DANIŞIN – İşletmelerin Brexit’in tam etkisine hazırlanmasına yardımcı olmak için, çok çeşitli konularda ayrıntılı “hazırlık bildirimleri” bulabileceğiniz Avrupa Komisyonu’nun web sayfasına danışın.

HAREKETE GEÇİN – Şimdi harekete geçin! Nasıl uyum sağlamanız gerektiğini düşünmek için geçiş döneminin sonuna kadar beklemeyin. İzlemeniz gereken bazı süreç ve prosedürler zaman alır, bu nedenle işiniz için gereksiz zorluklardan kaçınmak adına mümkün olan en kısa sürede başlamalısınız.

KONUYA İLİŞKİN DAHA FAZLA BİLGİ VE İLGİLİ LİNKLER

İngiltere’nin AB’den çekilmesiyle ilgili Avrupa Komisyonu Vergi ve Gümrük web sayfası:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk_withdrawal_e

Tüm AB ülkelerindeki ulusal vergi ve gümrük makamlarının temasları:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/national-contact-points-or-websites-dedicated-uk-withdrawal-related-information_en

Paydaşlar için hazırlık bildirimleri:

https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period_en

Kaynak: Avrupa Komisyonu

En Güncel Yazılar

Gün
Saat
Dakika
Saniye