Dayanıklı Büyüme, Yapay Zeka ve Sürdürülebilir Dönüşüm İçin Yeni Hamleler
Düsseldorf – 18 Nisan 2026 tarihinde Düsseldorf Kongre Merkezi (CCD), 9. Türk-Alman Ekonomi Günü’ne ev sahipliği yaptı. Avrupa Türk İş Adamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) tarafından organize edilen etkinlik; siyaset, iş dünyası ve bilim camiasının önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi. Odak noktasında dayanıklı büyüme, yapay zeka, sürdürülebilir mobilite ile dijital ve sosyal inovasyonlar gibi geleceği şekillendiren temel konular yer aldı. Etkinliğin amacı, önümüzdeki on yılda Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik yeni ivmeler kazandırmak olarak belirlendi.
Üst düzey katılımlı genel oturumlarda; ortak değerlerin, teknolojik iş birliğinin ve stratejik ortaklıkların her geçen gün daha fazla önem kazandığı vurgulandı. ATİAD Başkanı Aziz Sarıyar, Türk kökenli girişimcilerin Alman ekonomisi ve toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdi. Yaklaşık 100.000 işletme ve 75 milyar Euro’luk yıllık ciro ile bu girişimcilerin istikrar sağlayıcı bir güç olduğunu belirtti.
Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) Ekonomi Bakanı Mona Neubaur, iki ülke arasındaki derin ekonomik bağlara dikkat çekerek Türkiye’yi Avrupa değer zincirinin tamamlayıcı bir parçası olarak nitelendirdi. Neubaur, bu ortaklığın özellikle yeşil dönüşüm ve dijitalleşme için kritik önem taşıdığını ifade etti. Düsseldorf Belediye Başkanı Dr. Stephan Keller ise şehrin, Türk dünyası için Avrupa’daki merkezi konumunu vurgulayarak yerleşik şirketlerin dinamizmine dikkat çekti.
İlişkilerin stratejik önemi uluslararası düzeyde de yankı buldu. T.C. Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, 100 yılı aşan diplomatik bağların, özellikle yapay zeka ve sürdürülebilirlik gibi gelecek vaat eden alanlarda küresel çapta etkili bir ortaklığa dönüştüğünü belirtti. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bir zihniyet değişimi çağrısında bulunarak; yapay zeka gibi teknolojilerin bankacılık ve diğer pek çok sektörü kökten değiştireceğini ve şirketlerin artık “gelecekten bugüne bakarak” düşünmeleri gerektiğini ifade etti. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkan Yardımcısı Orhan Turan ise “dayanıklı büyüme”yi 2026 yılının anahtar kavramı olarak tanımlarken, yapay zekanın küresel nitelikli iş gücü açığına bir yanıt olabileceğini vurguladı.
Genel oturumlar, uzmanların somut gelişmeleri ve zorlukları tartıştığı dört ayrı ihtisas paneliyle desteklendi:
“Glokal İvme – Yerel Eylem, Küresel Etki”: Essen ve Zonguldak arasındaki ekonomik bağlar örneğinde olduğu gibi, başarılı bölgesel iş birliği modelleri incelendi.
“Yapay Zeka – Ekonomi İçin Yeni Perspektifler”: Dijital egemenlik, endüstriyel uygulamalar ve yapay zeka kullanımının etik boyutları ele alındı.
“Mobilite 4.0”: Otonom sürüş, veri tabanlı lojistik ve havacılıkta güvenlik standartları konularına odaklanıldı.
“Sosyal Ekonomi”: Giderek dijitalleşen ekonomide sürdürülebilir tedarik zincirleri ve insan odaklı üretim modelleri tartışıldı.
Ekonomi Günü, çok sayıda partner ve sponsor tarafından desteklendi. DEREWA, MERINOS ve TROJA platin sponsorlar; Maher Holding altın sponsor; ISSPOS by Windsoft, Uludağ ve ESAS ise gümüş sponsorlar olarak yer aldı. Ayrıca Horoz Lojistik, Ziraat Bank International AG, Acıbadem ve Düsseldorf Ekonomi Teşvik Dairesi gibi kurumlar da etkinliğe destek verdi.
Konferansa eşlik eden fuar alanında çok sayıda şirket stantlarıyla yer alarak Türk-Alman ekonomik ekosisteminin yenilikçi gücünü ve çeşitliliğini sergiledi. 9. Türk-Alman Ekonomi Günü, ikili ilişkilerin geleceğine dair güçlü bir mesaj verirken; sürdürülebilir ekonomik başarı için iş birliği, inovasyon ve ortak stratejilerin belirleyici olduğunu bir kez daha kanıtladı.





































